De hemel in zes liedjes - De Grote Vragen (2024)

Bestaat de hel? Aan die vraag besteedden we onlangs aandacht. Het thema riep gemengde reacties op. Vandaag een soortgelijke vraag: bestaat de hemel? Is er een hiernamaals, waar we na de dood naartoe gaan en waar we elkaar ooit (weer) ontmoeten kunnen? Rapper en zanger Gers Pardoel hoopt van wel. Tenminste, dat kun je afleiden uit één van zijn raps die op Youtube en Facebook al vele duizenden keren bekeken is. Het gaat om het liedje ‘We missen je’, geschreven voor zijn moeder.

Leven in de hemel

Hoewel het liedje met name een eerbetoon is Gers’ overleden moeder, zit het ook vol verwijzingen naar hemel. Een hiernamaals. Zo rapt hij: “Ik hoop dat het daarboven beter is, veel beter dan hier beneden ons leven is”. De rapper neemt zelfs letterlijk het woord ‘hemel’ in de mond, als het klinkt: “En soms kijk ik naar boven, en dan vraag ik me af, is er een leven in de hemel, of stil in je graf? Is er daar iemand die voor jou zal zorgen, is er een dag en een nacht en heeft een morgen een morgen? Is het er donker of licht, is het daar koud of warm, maar misschien is er niets…”

Bekijk ook: Acht liedjes over vrijheid

Hoop en twijfel

In het liedje vechten hoop en vertwijfeling om voorrang, al wint gaandeweg de rap de hoop het van de twijfel. In het laatste couplet rapt Gers: “…We wachten nog steeds, ja, op die ene dag. Op die dag dat we je zien met je mooie lach, die zo bijzonder was, en niemand anders had”. Oftewel, ooit hoopt Gers zijn moeder terug te zien, maar dat kan natuurlijk alleen wanneer er een hemel is. Gers is overigens niet de enige die een liedje schreef waarin hij de hemel aanhaalt. Er zijn veel meer liedjes met ‘de hemel’ als thema. We zetten er een paar op een rij.

Daarboven in de hemel

Nog een Nederlander: Herman Finkers met ‘Daarboven in de hemel’. Volgens Finkers kun je het bestaan van de hemel niet bewijzen, maar dat brengt hem niet aan het twijfelen. “Als men glashard aan kan tonen dat ik me vergis, pas dan zal ik geloven dat er geen hemel is”, zingt hij. Volgens Finkers is de hemel geen plek voor een handjevol uitverkorenen, maar zullen gelovigen én niet-gelovigen elkaar daar treffen.

“Dus daarboven in de hemel zien wij elkander weer. Daar drinken wij een glaasje met onze lieve Heer. Ook hij die nooit geloofde heft daar met ons het glas, en kan dan maar niet geloven dat hij ooit op aarde was.”

Lees ook: Bestaat de hel?

Tears in heaven

Een oudje: ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton uit 1992. Het gaat over de pijn en radeloosheid die Clapton voelde na de dood van zijn vier jaar oude zoon Conor. De jongen viel uit een raam van een appartement in New York, op de 53e verdieping. In het liedje vraagt Clapton zich af hoe het zou zijn om zijn zoontje weer te zien in de hemel. Vooral de (tv-)opname die MTV van dit liedje maakte, voor de serie Live Unplugged, werd enorm populair.

“Would you know my name if I saw you in heaven? Would it be the same if I saw you in heaven?”

Als de hemel valt

Ook Typhoon gebruikt de hemel in één van zijn liedjes, maar in een andere betekenis dan ‘hiernamaals’. De zanger/rapper gebruikt ‘hemel’ als synoniem voor goedheid. Het liedje gaat over de vraag hoe wel met elkaar zouden moeten omgaan. “Misschien ben ik een domme jongen, maar mijn God zeg me waarom men zonde blijft verkondigen als liefde de bron is? Dat is geen brood maar kruimels uit mensenhanden…” En God? Die is naar Typhoons idee een vrouw.

“Als de hemel valt, de hemel faalt. De druk op God wordt groter en ze draagt het allemaal. Maar als de hemel valt, zullen we het samen moeten dragen en kunnen zij en Allah samen even weg.”

Dus jij gaat naar de hemel

Eén van de bekendste Nederlandstalige liedjes waarin het gaat over leven na de dood, is misschien wel ‘Papa’ van Stef Bos. In het liedje vergelijkt Stef zichzelf met zijn vader. En hoewel er verschillen zijn, komt hij toch tot de slotsom: “Papa, ik lijk steeds meer op jou…” Toch is er een aspect waarin hij niet op zijn vader lijkt. Zijn vader gelooft, in God én in de hemel. Stef niet.

“En jij gelooft in God, dus jij gaat naar de hemel. En ik geloof in niks, dus we komen elkaar na de dood nooit meer tegen. Maar papa, ik hou steeds meer van jou.”

Home will be home

Nederbelg Joost Zweegers, alias Novastar, bracht vorig jaar een nieuw album uit met daarop het nummer ‘Home is not home’. Het liedje gaat erover hoe belangrijk een stevige basis is voor het ervaren van een thuis. “Remove what the base is and home is not home”, zingt hij. In de staart van het liedje zet hij een extra streep onder het belang van een thuis. We weten immers niet wat er na dit leven komt, stelt hij. Een hemel, of een zwart gat…? Je kunt dus maar beter nú zorgen voor een thuis.

“There is a place where space is time, some call it heaven, more likely it’s the ultimate black hole. Build yourself your own sweet home.”

De hemel in zes liedjes - De Grote Vragen (2024)
Top Articles
The Ultimate 5-Day Netherlands Road Trip Itinerary - Road Affair
The Ultimate 4 to 5 Days in Washington, DC Itinerary
Wyoming Dot Webcams
Brown's Funeral Home Obituaries Lawrenceville Va
Smoothie Operator Ruff Ruffman
Dive Bars With Pool Tables Near Me
Meet Scores Online 2022
Csuf Mail
The KT extinction
Cpt 90677 Reimbursem*nt 2023
Wowhead Filling The Cages
J. Foster Phillips Funeral Home Obituaries
Equity Livestock Altoona Market Report
Pokemon Fire Red Download Pc
Nypsl-E Tax Code Category
211475039
How to track your Amazon order on your phone or desktop
O'reilly's El Dorado Kansas
April 7 Final Jeopardy
35 Best Anime Waifus Of All Time: The Ultimate Ranking – FandomSpot
Managing Your Activision Account
Koal Bargain Bin
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Gsmst Graduation 2023
Mashle: Magic And Muscles Gogoanime
How to Be an Extra in a Movie (and What to Expect)
Jennifer Beals Bikini
Paige Van Zant Of Leak
360 Training Food Handlers Final Exam Answers 2022
Q Zangle Cvusd
Receive Sms Verification
Community Q&A with Red Flight and the Combat Box server
Eros Cherry Hill
Restored Republic June 16 2023
Freehold Township Patch
Owyhee County Extension Office
Better Health Solutions Bridal Package
San Bernardino Pick A Part Inventory
Charles Bengry Commerce Ca
Edict Of Force Poe
What Happened To Doublelist? Unveiling The Mystery | Men's Venture
Kare11.Com Contests
Craigslist Farm And Garden Yakima
Oge Number
Sun Massage Tucson Reviews
55Th And Kedzie Elite Staffing
Ukg Dimensions Urmc
100.2华氏度是多少摄氏度
Erfolgsfaktor Partnernetzwerk: 5 Gründe, die überzeugen | SoftwareOne Blog
Conan Exiles Rhino Guide - Conan Fanatics
Basketball Defense: 1-3-1 half court trap
Craigslist Boats Rochester
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5377

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.