Het is onmisbaar als je van nepnagels of kunstnagels houdt: nagellijm. Maar de lijm die bij je doosje tips of nepnagels zit is meestal niet de beste, so to speak. Met het frustrerende gevolg dat je plaknagels sneller loslaten of je tips niet fatsoenlijk hechten. Een goede nagellijm is dus van essentieel belang.
Maar wat is een goede nagellijm en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel delen we onze tips en ervaringen én we geven je een aantal goede opties.

Table of Contents
De beste nagellijm in een oogopslag
Voordat we dieper ingaan op de punten waar je op moet letten bij het kiezen van een goede nagellijm, hebben we een aantal goede opties voor je op een rijtje gezet.
- Beste nagellijm voor tips (gel, acryl of polygel): IBP Tip Lijm
- Beste nagellijm voor plaknagels: GUAPÀ nagellijm
- Beste nagellijm voor gescheurde nagels: Herome SOS Repair
- Beste nagellijm voor gevoelige nagels: Homestora nagellijm
Maar waar moet je nou allemaal op letten bij het kiezen van de juiste nagellijm? We gaan in op een aantal veelgestelde vragen en geven je handige tips.
Zit er verschil in soorten nagellijm?
Hoewel de meeste nagellijmen ethylcyanoacrylaat als werkend bestandsdeel bevatten, verschillen nagellijmen in sterkte, consistentie, applicatie en levensduur. Ook verschilt de verhouding van ingrediënten en bevatten sommige nagellijmen extra verzorgende stofjes.
Er zitten dus onderlinge verschillen in nagellijmen. Het is belangrijk om de juiste nagellijm voor de juiste situatie te kiezen, zodat je manicure lang blijft zitten en je een optimaal resultaat krijgt.
Kies de juiste nagellijm voor de juiste situatie
Bedenk vooraf waar je de nagellijm het meest voor gaat gebruiken. Nagellijm kan je voor veel verschillende situaties gebruiken, zoals:
- Repareren van scheurtjes
- Vastlijmen van tips voor gelnagels, acrylnagels of polygel nagels
- Plakken van plaknagels
- Decoreren/versieren van nepnagels, zoals het plakken van steentjes
Voor het herstellen van gescheurde nagels gebruik je het beste een dunnere lijm, terwijl je voor tips juist liever een dikkere lijm wilt.
Waar op letten bij het kopen van nagellijm?
Let bij de aanschaf van nagellijm op kwaliteit. Het beste kies je voor een nagellijm met lagere concentraties schadelijke stoffen, essentiële toevoegingen die ervoor zorgen dat vocht geen probleem is en bestanddelen die zorgen voor flexibiliteit. Zo beperk je de schade aan je nagels.
Vermijd in ieder geval goedkope nagellijm uit China. Deze verschilt soms niet veel van gewone secondelijm en kan je nagels beschadigen.

Vermijd goedkope nagellijm uit China
We raden je af om nagellijm uit China te kopen. Dit geldt overigens niet alleen voor nagellijm, maar ook voor andere nagelproducten. Aziatische landen hoeven zich niet aan Europese veiligheidsnormen of Europese cosmeticawetgeving te houden. Dat betekent dat er schadelijke stofjes in kunnen zitten waardoor je nagels kunnen beschadigen.
Waar je verder op moet letten – soorten nagellijmen
Zoals we al benoemden zitten er onderlinge verschillen in soorten nagellijmen. Dus waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de juiste nagellijm? We zetten het op een rijtje.
- Levensduur
- Sterkte
- Droogtijd
- Manier van aanbrengen
Levensduur van de nagellijm
De levensduur van de nagellijm is waarschijnlijk het belangrijkste punt om rekening mee te houden. Door te kiezen voor een nagellijm met lange levensduur blijven je nagels immers langer zitten en hoef je je geen zorgen te maken over het loslaten van je nepnagels.
Sterkte
De sterkte van een nagellijm gaat hand in hand met de levensduur, maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een sterke nagellijm is bestand tegen dagelijkse activiteiten zoals typen, douchen, afwassen en sporten.
Droogtijd
De meeste nagellijmen drogen relatief snel, maar de ene droogt sneller dan de andere. Door te kiezen voor een nagellijm met snelle droogtijd hoef je je nagels niet lang vast te houden of aan te blijven drukken, waardoor je sneller kan werken.
Dit is vooral belangrijk voor professionele nagelstylisten of als je een eigen nagelsalon hebt. Je wilt immers zo veel mogelijk klanten kunnen helpen in een zo kort mogelijke tijd.
Manier van aanbrengen
Naast de kwaliteit van de lijm zelf, is het handig om rekening te houden met de manier waarop de nagellijm wordt aangebracht.
Nagellijmen komen in verschillende soorten verpakkingen met verschillende applicators. Omdat je wilt voorkomen dat je nagellijm op je huid krijgt, is het belangrijk om te kiezen voor een lijm met fijne applicator. Ook wil je dat je nagellijm zo lang mogelijk goed blijft, dus het is handig als je de lijm fatsoenlijk kan afsluiten.
Kies voor de juiste verpakking en applicator
Zoals we benoemden is het handig om rekening te houden met de soort verpakking en applicator. De twee meestvoorkomende verpakkingen:
Knijpflesje met tuitje
Een knijpflesjes met tuitje heeft meestal een wat langer dopje die erg handig is om druppeltjes nagellijm precies en secuur aan te brengen, maar het nadeel van deze tubetjes is dat de lijm vaak vast komt te zitten in de dop en het tuitje. Hierdoor kan je de lijm na een aantal keer weggooien.
Daarnaast zijn dit soort tubetjes niet altijd even handig in gebruik, omdat de lijm er soms niet goed uitkomt en je veel kracht moet zetten. Dit geeft vooral problemen wanneer je snel moet werken.
Nagellijm met kwastje
Tegenwoordig hebben veel nagellijmen een kwastje. Een nagellijm met kwastje is erg handig om mee te werken, je brengt het namelijk net als nagellak aan.
Door het kwastje breng je de lijm bovendien gemakkelijk egaal en gelijkmatig aan. Verder voorkomt het dopje dat de nagellijm opdroogt, waardoor dit type nagellijm vaak een stuk langer meegaat.

Welke nagellijm wordt er in salons gebruikt?
Misschien vraag je je wel af welke nagellijm er in de salons wordt gebruikt. Die vraag is echter niet eenduidig te beantwoorden.
Omdat er wel honderden verschillende nagellijmen zijn en wel duizenden nagelsalons, is er niet één bepaalde nagellijm aan te wijzen die door salons wordt gebruikt. Wel worden er vaak professionele nagellijmen gebruikt.
Een goedkope nagellijm uit China of de nagellijm die je bij de Hema of Kruidvat op de hoek koopt zal je dus niet snel zien bij een professionele nagelsalon.
Is nagellijm hetzelfde als secondelijm?
Nagellijm is niet hetzelfde als secondelijm. Hoewel beiden cyanoacrylaat bevatten, zitten er in nagellijm extra toevoegingen die zorgen voor flexibiliteit. Daarnaast bevat nagellijm vaak verzorgende ingrediënten.
Secondelijm daarentegen heeft doorgaans etsende ingrediënten en wordt niet op een steriele manier gemaakt. Het is dan ook sterk af te raden om nepnagels te plakken met secondelijm.
Is nagellijm slecht voor je nagels?
Nagellijm is niet slecht voor je nagels, mits correct gebruikt. Pulk of trek de lijm of nepnagels nooit van je nagels. Goedkope nagellijm kan je nagels echter wel beschadigen en soms zelfs vergelen. Zorg daarom dat je nagellijm van goede kwaliteit gebruikt.
Het is belangrijk dat je achtergebleven restjes nagellijm op de juiste manier van je nagels verwijdert. Meer daarover lees je in nagellijm van je nagels verwijderen.
Alternatief voor nagellijm
Een goed alternatief voor nagellijm zijn zelfklevende glue tabs. Dit zijn speciale nagelstickers met een plaklaagje aan beide kanten. Glue tabs blijven meestal minder lang zitten dan gewone nagellijm, maar gaan er daardoor ook makkelijker af. Zo verklein je de kans op beschadigde nagels.
Ook zijn ze erg handig om in je tas of koffer te gooien, ze kunnen immers niet lekken of uitdrogen. Zo heb je dus altijd iets bij de hand in geval van nood. Maar let op: dit is alleen een goed alternatief voor plaknagels.
FAQ
Wat is de beste nagellijm?
Een goede nagellijm voor het aanbrengen van tips is de IBP Tip Lijm. Voor het plakken van nepnagels staat de GUAPÀ nagellijm goed aangeschreven. Voor het repareren van scheurtjes in je nagel kies je het best voor een wat dunnere lijm, zoals de Herome SOS Repair.
Hoe nageltips plakken met nagellijm?
Om nageltips te plakken met nagellijm reinig je je nagels eerst met nail prep. Vervolgens breng je lijm aan op zowel de rand van je nagels als op de randjes van de tips. Druk de tips 5-10 seconden stevig aan en voorkom dat er luchtbelletjes ontstaan. Verwijder overtollige nagellijm met een celstofdepper. Werk de tips af met gel, acryl of polygel.